Zwanger! En nu?

Designed by Freepik

Ben je zwanger? Proficiat! Als dat voor het eerst is, weet je wellicht niet wat jou allemaal te wachten staat. We geven alvast enkele eerste stappen mee.

Stap 1: Kies hoe je begeleid wil worden

Een zwangerschap en een bevalling worden in Belgiƫ meestal begeleid een gynaecoloog. Toch zijn er andere begeleidingsmogelijkheden. Zo kan je ervoor kiezen om je zwangerschap door een vroedvrouw te laten begeleiden. Dit kan in afwisseling met een gynaecoloog. De vroedvrouw is gespecialiseerd in het begeleiden van een normale zwangerschap en bevalling. Heb je tijdens de zwangerschap of bij de bevalling extra onderzoeken of specialistische zorg nodig? Dan verwijst de vroedvrouw je door naar een gynaecoloog.

Stap 2: Maak een afspraak voor een eerste prenatale controle

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt voor een prenatale controle bij een vroedvrouw en/of een gynaecoloog. Je vroedvrouw of gynaecoloog brengt je huisarts op de hoogte van je zwangerschap.

Stap 3: Bereid je voor

  • Veel medicijnen gaan niet samen met een zwangerschap.Daarom is het Ā belangrijk om bij medicijngebruik rekening te houden met je zwangerschap. Lees de bijsluiter en bespreek het eventueel met je huisarts als je nog niet meteen bij je gynaecoloog of vroedvrouw terecht kan.
  • Drink geen alcohol meer en gebruik ook geen drugs meer.
  • Ook contactsporten of paardrijden, of andere sportactiviteiten die een hoog risico op vallen met zich meebrengen, zet je beter even stop.
  • Weet je nog wanneer je voor het laatst je menstruatie gekregen hebt? De eerste dag van je laatste menstruatie helpt bij het bepalen van hoe lang je al zwanger bent. Schrijf het dus als geheugensteuntje op.
  • Gebruikte je recent nog een pil of een andere vorm van hormonale conceptie? Ook dat zal je vroedvrouw of gynaecoloog willen weten.
  • Je hebt vast zelf een heleboel vragen. Schrijf ze op en neem ze mee naar je prenatale controle, want als je die echo ziet, kan het zijn dat je zo overdonderd bent dat je al je vragen vergeet.

Meer over de begeleiding van de zwangerschap

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print