Wat is een vroedvrouw?

De vroedvrouw is de specialist in de fysiologische materniteit.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschrijft de vroedvrouw of verloskundige als volgt:

“Een vroedvrouw is een persoon die – na regelmatige inschrijving voor de opleiding als vroedvrouw, passend erkend in het land waar de opleiding wordt ingericht – de voorgeschreven cyclus van cursussen voor vroedvrouw met succes heeft voltooid en de vereiste kwalificaties heeft behaald om te worden geregistreerd, en/of de wettelijke vergunning heeft verkregen om als vroedvrouw aan de slag te kunnen gaan.

De vroedvrouw wordt erkend als een verantwoordelijke en betrouwbare deskundige die vrouwen begeleidt en hen de nodige steun, zorg en advies verleent tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Zij begeleidt zelf bevallingen onder eigen verantwoordelijkheid en verstrekt de nodige zorgen aan pasgeborenen en zuigelingen. Deze zorg omvat preventieve maatregelen, het aanmoedigen van normale bevallingen, het opsporen van complicaties bij moeder en kind. Zij is in staat spoedingrepen uit te voeren, zorgt voor eventuele doorverwijzing naar andere medische zorgverleners of andere passende voorzieningen.

De vroedvrouw heeft een belangrijke taak als raadgever op het vlak van de gezondheidszorg en -opvoeding, niet alleen voor de vrouw, maar ook voor het gezin en de gemeenschap. Dit werk dient ook zwangerschapszorg en voorbereiding op het ouderschap te omvatten en kan uitgebreid worden tot vrouwelijke gezondheidszorg, seksuele gezondheid en voorlichting en kinderverzorging. Een vroedvrouw kan haar beroep om het even waar uitoefenen – thuis, in het ziekenhuis, het moederhuis, medische centra, enz.”

De opleiding van een vroedvrouw

Opleiding In België, “Door het hogescholendecreet (1994) werd de herstructurering van de vroedvrouwenopleiding in Vlaanderen een feit. De opleiding werd een autonome studierichting van één cyclus (studieduur van drie jaar vanaf 18 jaar) in het studiegebied Gezondheidszorg. (Bron: vroedvrouwen.be)

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print