Je eerste zwangerschapscontrole

Meestal wordt bij het eerste prenatale bezoek aan je vroedvrouw of gynaecoloog je bloeddruk wordt gemeten en soms wordt de grootte van de baarmoeder beoordeeld.

Daarnaast bespreek je verschillende onderwerpen:

Uitgerekende datum

Bij je eerste of tweede prenatale bezoek krijg je een echo aangeboden. Met deze ‘termijnecho’ kan de gynaecoloog zien hoe lang je zwanger bent. De echo laat ook zien of het hartje van je kind klopt en of je in verwachting bent van een twee- of meerling. Om de uitgerekende datum vast te stellen is niet alleen een termijnecho nodig, maar ook de eerste dag van je laatste menstruatie.De vroedvrouw of gynaecoloog wil graag weten of je laatste menstruatie normaal en op tijd was. Heb je de pil of een andere hormonale anticonceptie gebruikt?

In de pagina “Zwanger! En nu?” overlopen we hoe je je kan voorbereiden op dat eerste bezoekje aan de vroedvrouw of gynaecoloog.

Eerdere zwangerschappen

De vroedvrouw of gynaecoloog zal vragen of dit je eerste zwangerschap is. Als je eerder zwanger bent geweest, wordt ook gevraagd hoe deze zwangerschappen zijn verlopen.

Je gezondheid en de gezondheid van je partner en je familie

Om een beeld te krijgen van je gezondheid, zal de vroedvrouw of gynaecoloog vragen naar je ziektes, operaties, bloedtransfusies en behandelingen.

Heb je de laatste maanden medicijnen gebruikt? Heb je gezondheidsklachten? Rook je of heb je gerookt? Gebruik je alcohol of drugs of heb je die gebruikt?

Komen er in je familie of die van je partner ziekten of aandoeningen voor? Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, taaislijmziekte (cystic fibrosis), een open rug, een spierziekte, downsyndroom of hartafwijkingen.

Je leef- en werkomstandigheden

Hoe woon je? Leef je alleen of met een partner? Wat is je beroep? Als er bijzondere omstandigheden zijn in je leven, dan is het verstandig dit te laten weten. Misschien krijg je tijdens de zwangerschap te maken met veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk.

Het is goed als je van tevoren bedenkt of er risico’s op je werk zijn voor je ongeboren kind of voor jezelf. Je kunt dit ook vragen aan je werkgever.

Onderzoeken

Je krijgt uitleg over het bloedonderzoek. En je bespreekt de mogelijkheid van een screening op Down syndroom.

Meer over de verdere begeleiding tijdens de zwangerschap.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print