Zwangerschapsmassage

Massage is één van de oudste en meest verspreide therapieën ter wereld om pijn te verlichten en welzijn te bevorderen.

Zwangerschapsmassage kan voor de aanstaande moeder een manier zijn om zich aan te passen aan de (lichamelijke en psychische) veranderingen tijdens de zwangerschap. Het kan ook een manier zijn om zich voor te bereiden op de bevalling.

Naast het feit dat een lichaamsmassage tijdens de zwangerschap heel aangenaam is, heeft het ook veel voordelen voor de moeder en haar baby. Een wetenschappelijke studie uitgevoerd door Dr. Tiffany Field van de Miami School of Medicine toont aan dat massage de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam doet verminderen. Aangeraakt worden is belangrijk voor het lichamelijke en emotioneel welzijn van de moeder. Daarnaast kan het helpen zich aan te passen aan het langzaam veranderende lichaamsbeeld. Het lichaam van een zwangere vrouw verandert onvermijdelijk (onafhankelijk van de individuele omstandigheden) en krijgt te maken met spanningen op verschillende niveaus en soms met kwalen.

De voordelen van massage bij zwangere vrouwen

  • vermindert stress
  • bevordert ontspanning
  • vermindert oedeem, verlaagt de bloeddruk en stimuleert de bloedsomloop en lymfestelsel
  • verlicht verschillende kwalen: stress en spierpijn, spataders, heupzenuw, …
  • bevordert de nachtrust en vermindert slapeloosheid
  • helpt de moeder om te luisteren naar haar lichaam en haar gevoel zodat zij hier adequaat op kan reageren
  • helpt bij het ontwikkelen van het lichaamsbewustzijn en flexibiliteit die nodig is voor een actieve bevalling

Voor wie?

Voor moeders vanaf het begin van de zwangerschap, of zelfs ervoor. Deze aanpak past perfect bij alle andere voorbereidingen op de geboorte. Bij een hoog risico zwangerschap bespreekt de aanstaande moeder met haar gynaecoloog of vroedvrouw best de mogelijke nadelen of tegenindicaties van massage.
Het aantal sessies is afhankelijk van wat men zelf wil en van het gewenste effect. De prijs van de sessies is afhankelijk van de massagetherapeut en van de plaats, tussen € 30 en € 50 voor een sessie van 1u00-1u30. Er is gedeeltelijke terugbetaling door het RIZIV voorzien indien de massage wordt uitgevoerd door een kinesitherapeut of door een vroedvrouw in het kader van voorbereiding voor de geboorte.

Hoe vind je een goede massagebeoefenaar als je zwanger bent?

Er is tot op heden geen lijst van perinatale massagebeoefenaars noch een beroepsvereniging. Neem daarom contact op met een massagetherapeut, vroedvrouw of een kinesitherapeut gespecialiseerd in prenatale massage.

De lijst van zelfstandige vroedvrouwen gespecialiseerd in perinatale massage vindt men op www.vlov.be .

Bronnen:
Pre-en perinatale Massage Therapy, Carole Osborne-Lakens, uitg. Body Therapy Associates, 2004
De kunst van Prenatale Massage, artikel geschreven door Kelly Lott en gepubliceerd in het tijdschrift “Zwangerschap Vandaag”, 2004

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print