Haptonomie

Haptonomie is een door Frans Veldman (1920-2010) ontwikkelde therapie waarbij aanraking een belangrijk aspect is. In de therapie staat de gevoelsbeleving van de cliënt en hoe hij omgaat met zichzelf en anderen, centraal. “Haptonomie” is afgeleid uit de combinatie van de klassieke Griekse termen ‘Hapsis’ (gevoel) en ‘nomos’ ( wet, regel, norm).

Heel vroeg in de zwangerschap ervaart de foetus de intieme gevoelsrelatie tussen zijn ouders doordat de aanstaande vader zijn handen op de buik van de aanstaande moeder legt. De baby voelt zich geliefd en bevestigd en hij/zij reageert op dit gevoel van bevestiging.
Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding gaat het dus om een communicatie tussen drie personen: de aanstaande vader, de aanstaande moeder en hun ongeboren baby. Uiteraard is deze vorm van communicatie ook mogelijk tussen de broer(s)/zus(sen) en de ongeboren baby.

De dag van de geboorte kan de vader, door haptonomische aanrakingen de moeder helpen om hun kind te laten geboren worden. De moeder ervaart de pijn anders. De vader is zeer aanwezig. Als het kan, gaat hij best achter zijn vrouw zitten zodat zij beiden op een tedere manier hun kind kunnen verwelkomen.

Maar haptonomie is veel meer dan alleen een methode om de bevalling voor te bereiden. Haptonomie bereidt ook voor op het ouderschap en zorgt ervoor dat aanstaande ouders kunnen ‘’communiceren’’ met hun ongeboren baby.
Voor wie: aanstaande ouders, vanaf de 4e zwangerschapsmaand of indien gewenst eerder voor een eerste bijeenkomst. Reken op ongeveer 10 sessies, de laatste twee zijn specifiek gewijd aan de bevalling (posities tijdens de bevalling en het verwelkomen de baby).

Meer informatie: www.haptonomie.com

Een lijst van Belgische haptonomen opgeleid door Frans Veldman is beschikbaar op www.haptonome.be

De lijst van zelfstandige vroedvrouwen gespecialiseerd in haptonomie vindt men op www.vlov.be. Wanneer haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt gegeven door een zelfstandige vroedvrouw, zijn de sessies gedeeltelijk terugbetaald door het RIZIV (tot ongeveer 14 €).

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print