Thuis bevallen

Een thuisbevalling is een geboorte in de woonplaats van de ouders waarbij zij worden bijgestaan door (meestal 2) ervaren vroedvrouwen.

Voor wie?

Ouders die willen bevallen met een vroedvrouw waarbij de moeder gezond is, een gezonde zwangerschap doormaakt en waarbij de bevalling begint tussen de 37ste en 42ste zwangerschapsweek. Zo moet de geboorte van een tweeling, een baby die in stuit ligt en een geboorte na keizersnede altijd plaatsvinden in het ziekenhuis.

Er zijn redenen tijdens de zwangerschap waardoor men niet thuis kan bevallen zoals hoge bloeddruk (=hypertensie), groeivertraging bij de baby (=intra uteriene groeivertraging), zwangerschapsvergiftiging (=pre-eclampsie), voorliggende placenta (=placenta preavia), zwangerschapsdiabetes, …

Tijdens de bevalling kunnen er situaties ontstaan die een hospitalisatie vragen. Bijvoorbeeld als de moeder een epidurale verdoving wil of als de vroedvrouw zich zorgen maakt over de gezondheid van de moeder en/of de baby.

Hoe bereid je je voor op een thuisbevalling?

Regelmatige medisch-verloskundige opvolging door de vroedvrouw die de bevalling zal begeleiden, is noodzakelijk. Dit wil zeggen 1 keer per maand tot de 24ste zwangerschapsweek, tussen de 24ste en 32ste zwangerschapsweek om de 3 weken, tussen de 32ste en 35ste zwangerschapsweek om de twee weken, vanaf 36 – 37 weken elke week.

3 bezoeken aan de gynaecoloog waarbij er een echografie wordt gemaakt: 1 consultatie vroeg in de zwangerschap tussen 6 en 13 weken, 1 consultatie in het midden van de zwangerschap tussen 20 en 24 weken en 1 consultatie naar het einde van de zwangerschap toe tussen 32 en 34 weken (vroege en late zwangerschap) zijn sterk aanbevolen door de vroedvrouw.

De ouders moeten tijdens de zwangerschap een ziekenhuis en een arts kiezen in geval overbrenging naar een ziekenhuis nodig mocht zijn.

Tijdens de zwangerschap komt de vroedvrouw een prenatale consultatie thuis doen om te bespreken waar en hoe men de baby wil verwelkomen en enkele praktische aspecten door te nemen zoals: verlichting, verwarming, bedbescherming en andere benodigdheden,…

Hoe gaat een thuisbevalling in de praktijk?

Wanneer de weeën beginnen, komt de vroedvrouw bij je thuis en blijft bij je zolang je dat wil.
De bevalling vindt plaats in alle intimiteit. Het ritme van de moeder en baby worden altijd gerespecteerd en er is vertrouwen in de kracht en in het lichaam van de aanstaande moeder onder het toeziende maar niet opdringerige oog van de vroedvrouwen.

Na de geboorte geeft de vroedvrouw de eerste zorgen aan moeder en baby; zij blijft enkele uren bij de jonge ouders en hun baby.

De eerste 5 dagen na de bevalling komt de vroedvrouw thuis langs om voor de moeder en de baby te zorgen. Deze bezoeken duren minstens een uur en kunnen indien nodig meermaals per dag gebeuren.

Terugbetaling van een thuisbevalling

De zorg rond de geboorte en 12 postnatale consultaties worden volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Kilometervergoeding en wachtvergoeding worden volledig terugbetaald door de meeste hospitalisatieverzekeringen.

Thuis bevallen met een vroedvrouw is niet gevaarlijk voor laag-risico zwangeren, dit wil zeggen: gezonde vrouwen die een gezonde zwangerschap doormaken en zwanger zijn van een gezonde baby. Dit feit werd meermaals bevestigd, onder andere door een Amerikaanse studie waarbij de uitkomsten van meer 5400 thuisbevallingen [1] onderzocht werden. Deze studie bevestigde ook dat er thuis veel minder medische interventies nodig waren (episiotomie, tangbevalling, vacuüm, epidurale verdoving, keizersnede).

De vroedvrouwen verzorgen moeder en kind na de geboorte. Een vaginale scheur of (zelden) een knip wordt gehecht. Indien nodig wordt er medicatie gegeven om een beginnende bloeding te behandelen. Er is zuurstof aanwezig om indien nodig de baby te helpen bij een goede start in het leven. De veiligheid van vrouwen en baby’s wordt gegarandeerd door de aanwezigheid van goed opgeleide, ervaren vroedvrouwen. Zij observeren moeder en kind voortdurend nauwkeurig en sporen mogelijke complicaties zo snel mogelijk op. In geval van twijfel of een mogelijke dreigende complicatie worden moeder en kind naar het ziekenhuis overgebracht.

Wie te contacteren?

De lijst van zelfstandige vroedvrouwen die thuisbevallingen begeleiden is te vinden op www.vlov.be.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print