Bevallen in het ziekenhuis met een zelfstandige vroedvrouw

Bevallen in het ziekenhuis met je ‘eigen’ vroedvrouw is mogelijk in ziekenhuizen die zelfstandige vroedvrouwen toegang geven tot de verloskamer van het ziekenhuis. Je eigen vroedvrouw die jou begeleidt tijdens de zwangerschap (medisch-verloskundige en/of psychosociale ondersteuning) kan je begeleiden naar het ziekenhuis voor de geboorte van je baby. Voordeel is dat je een vertrouwd persoon bij je hebt en tegelijk de infrastructuur van het ziekenhuis (apparaten en medische techniek) rond je hebt bij je bevalling.

Voor wie?

De voorwaarden voor een ziekenhuisbevalling met je eigen vroedvrouw zijn dezelfde als de voorwaarden voor een thuisbevalling of een bevalling in het geboortehuis:

  • de baby wordt geboren tussen de 37ste en 42ste zwangerschapsweek,
  • de aanstaande moeder is gezond,
  • zwanger van een gezonde baby en maakt een normaal verlopende zwangerschap door.

Bevallen met een zelfstandige vroedvrouw in het ziekenhuis is na overleg zelfs mogelijk na een keizersnede, maar niet voor een vrouw met hypertensie, intra-uteriene groeivertraging IUGR, pre-eclampsie, placenta previa, zwangerschapsdiabetes, tweelingen of voor een baby die in stuit ligt.

Als de vroedvrouw zich zorgen maakt over de evolutie van de gezondheid van de moeder of de baby tijdens de bevalling, belt ze de gynaecoloog of kinderarts. Idem als de moeder een epidurale verdoving wil.

Elk ziekenhuis bepaalt de medische, praktische en financiële criteria waaraan voldaan moet worden. Een ziekenhuis kan bijvoorbeeld eisen dat de aanstaande moeder een aantal keren bij een gynaecoloog op consultatie moet gaan voor echo’s. Vraag aan de vroedvrouw hoe het gaat in het ziekenhuis waar zij bevallingen begeleidt.

Hoe gaat het in de praktijk?

Wanneer de weeën beginnen, komt de vroedvrouw bij je thuis en begeleidt een stuk van de arbeid bij je thuis. Wanneer de bevalling voldoende gevorderd is en/of wanneer je dit wenst, gaat zij met jou naar de verloskamer van het ziekenhuis. Na de bevalling kan je met je baby direct naar huis gaan. Je kan ook 24 uur in het ziekenhuis blijven (= een polyklinische bevalling) of enkele dagen blijven.

Hoeveel kost een ziekenhuisbevalling met zelfstandige vroedvrouw?

De zorg tijdens de bevalling wordt volledig door het ziekenfonds betaald. Kosten van de zelfstandige vroedvrouw (begeleiding van de arbeid thuis, wachtvergoeding, verbruik materiaal,..) worden betaald door de ouders en door de meeste hospitalisatieverzekeringen terugbetaald.
Daarnaast vraagt het ziekenhuis een vergoeding voor het gebruik van de infrastructuur en eventuele geneesmiddelen.

De lijst van zelfstandige vroedvrouwen die bevallingen in het ziekenhuis begeleiden vindt men op www.vroedvrouwen.be.

Niet elke begeleiding door een zelfstandige vroedvrouw is hetzelfde

Opgelet: er is een verschil tussen de emotionele ondersteuning door een zelfstandige vroedvrouw in het ziekenhuis en het effectief begeleid worden bij je bevalling in het ziekenhuis door een zelfstandige vroedvrouw. In sommige ziekenhuizen is het mogelijk om je emotioneel bij te laten staan door een zelfstandige vroedvrouw maar is het niet toegelaten dat zij je bevalling begeleidt. De bevalling gebeurt dan door vreemde mensen zoals de gynaecoloog die dienst heeft met assistentie van het aanwezige medische personeel.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print