Bevallen in een geboortehuis

Foto door Jason Lander –  https://www.flickr.com/photos/eyeliam/7353095052

Een geboortecentrum of een geboortehuis maakt geen onderdeel uit van een ziekenhuis maar wordt gerund door zelfstandige vroedvrouwen. Alleen gezonde zwangere vrouwen die zwanger zijn van een gezonde baby en wiens zwangerschap nauwkeurig medisch-verloskundig werd opgevolgd kunnen bevallen in een geboortehuis. Ook kan je in een geboortehuis terecht voor verschillende diensten rond zwanger worden, zwanger zijn, bevallen, borstvoeding, pril ouderschap enzovoort.

Voor wie?

Koppels die kiezen voor een natuurlijke aanpak en een menselijke benadering van zwangerschap en geboorte belangrijk vinden, waarbij de bevalling begint tussen de 37ste en de 42ste zwangerschapsweek en waarbij de aanstaande moeder gezond is en de zwangerschap normaal verloopt.

Wanneer kan het niet?

Voorbeelden van contra-indicaties voor thuisbevalling zijn ook van toepassing voor een bevalling in een geboortehuis: hypertensie (hoge bloeddruk), intra uteriene groeivertraging (te kleine baby), pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), placenta previa (voorliggende placenta), zwangerschapsdiabetes, een tweeling, een baby in stuitligging, een bevalling na keizersnede.

Hoe gaat het in de praktijk?

De vroedvrouwen die je begeleiden tijdens je zwangerschap, begeleiden je ook bij je bevalling en bij thuiskomst. Meestal blijven de ouders niet langer dan 24u na de bevalling. Postpartum zorg wordt thuis geleverd door de vroedvrouwen die je zwangerschap en bevalling begeleidt hebben.
Interventies tijdens de bevalling in een geboortehuis zijn beperkt: arbeid verloopt vlot, er wordt geen weeënstimulerende medicatie gegeven, er wordt geen epidurale verdoving gegeven,…

De vroedvrouwen verzorgen moeder en kind na de geboorte. Een vaginale scheur of (zelden) een knip wordt gehecht. Indien nodig wordt er medicatie gegeven om een beginnende bloeding te behandelen Er is zuurstof aanwezig om indien nodig de baby te helpen bij een goede start in het leven. De veiligheid van vrouwen en baby’s wordt gegarandeerd door de aanwezigheid van goed opgeleide, ervaren vroedvrouwen. Zij observeren moeder en kind voortdurend nauwkeurig en sporen mogelijke complicaties zo snel mogelijk op. In geval van twijfel of een mogelijke dreigende complicatie worden moeder en kind naar het ziekenhuis overgebracht.

Terugbetaling

De perinatale zorg door zelfstandige vroedvrouwen wordt volledig terug betaald door het ziekenfonds. Deelname in de kosten van het verblijf in het geboortehuis (maaltijden, overnachting, apparatuur, gebruik van het materiaal) bedraagt een paar honderd euro. Dit bedrag wordt door de meeste hospitalisatieverzekeringen terugbetaald.

Zijn er ook risico’s?

Bevallen buiten het ziekenhuis is niet gevaarlijk voor laag-risico zwangeren, op voorwaarde dat de zwangerschap en geboorte wordt begeleidt door een vroedvrouw. Dit werd meermaals bevestigd door een Amerikaanse studie over meer dan 5.400 thuisbevallingen. Deze studie bevestigde ook dat er veel minder medische interventies (episiotomie, tang, vacuüm, keizersnede) gebruikt worden bij bevallingen die door vroedvrouwen begeleid worden.

Lijst van geboortehuizen in Vlaanderen: www.geboortehuizen.be

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print