Echografiën tijdens de zwangerschap

Bij een normale zwangerschap worden er 3 echografieën aanbevolen. In België betaalt je ziekenfonds ze terug. 

Elke echografie heeft een specifiek doel

  • Tijdens het eerste trimester (tussen 11 en 14 weken): datum van aanvang van de zwangerschap, de identificatie en karakterisering meerlingzwangerschappen, het evalueren van het risico op een chromosomenafwijking, opsporing van bepaalde misvormingen
  • Tijdens het tweede trimester (tussen 20 en 22 weken): opsporing van bepaalde misvormingen
  • Tijdens het derde trimester (tussen de 30 en 32 weken): opsporing van intra-uteriene groeivertraging en bepaalde misvormingen, lokalisatie van de placenta

In de praktijk

Tijdens de zwangerschap worden er in de praktijk nochtans meer echografieën uitgevoerd. In België gebeurt dit tegenwoordig zelfs bij vrijwel elke controle. Aanstaande ouders ervaren het als geruststellend om bij elke controle ‘te zien’ en te horen dat alles OK is. Desalniettemin is een normale echografie geen garantie dat alles vlekkeloos zal verlopen. Want niet alle afwijkingen zijn echografisch aantoonbaar of zijn eenvoudigweg niet zichtbaar. Met andere woorden, ze kunnen een vals gevoel van veiligheid geven, of in andere gevallen juist meer ongerustheid en angst bezorgen aan de aanstaande ouders dan in werkelijkheid nodig.

Bovendien is er tot vandaag nog onvoldoende informatie over de mogelijke effecten van ultrasone golven op de foetus. Om deze onzekerheid weg te nemen is verder onderzoek noodzakelijk.

 

Bronnen:

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print