Wat kan een vroedvrouw voor mij betekenen?

5 mei was de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Je hebt vast al van een vroedvrouw gehoord en kent ze als iemand die je bijstaat tijdens de bevalling in het ziekenhuis, en instaat voor de zorg van de baby en de mama tijdens het ziekenhuisverblijf. Toch kan een vroedvrouw zoveel meer voor jou betekenen.  De vroedvrouw is eigenlijk de rode draad in het “kinderwens – zwangerschap – arbeid – bevalling – kraamtijd”-verhaal. Ja, je kan bij haar terecht vanaf het moment dat je denkt aan kinderen en vragen hebt over de vruchtbaarheid, zwanger zijn en bevallen.

Medische begeleiding en ondersteuning tijdens de zwangerschap

Vanaf het moment dat er een kindje groeit in je buik, kan je bij de vroedvrouw terecht voor medische begeleiding en emotionele ondersteuning tijdens de periode van de zwangerschap. Verbaasd? Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, kan je je perfect laten opvolgen door een zelfstandig vroedvrouw, in combinatie met een gynaecoloog.

De vroedvrouw is opgeleid om laag-risico zwangeren medisch te begeleiden, en stuurt bij enig vermoeden van verhoogd risico meteen door naar een gespecialiseerde arts, meestal een gynaecoloog. De vroedvrouw informeert je over de zwangerschap en bevalling, helpt je bij het maken van keuzes en verduidelijkt de gevolgen van die keuzes. Het is een goede raadgever en iemand die jou aanmoedigt om te vertrouwen in je eigen lichaam. Bij een vroedvrouw kan je terecht met alle mogelijke vragen, hoe futiel ze ook lijken!

De arbeid en bevalling

Wanneer de geboorte van je kindje zich aankondigt, kan je beroep doen op de vroedvrouw. Een zelfstandige vroedvrouw kan je bijstaan tijdens de arbeid en de bevalling thuis en/of in het ziekenhuis. Ook de vroedvrouwen in het ziekenhuis zullen je tijdens de bevalling steunen en begeleiden, al is hun rol doorgaans minder groot omdat ze in een medische omkadering werken.

De baby is geboren

Na de bevalling staat de vroedvrouw voor je  klaar voor jouw zorg en die van je baby. Ze volgt jouw herstel op en kijkt hoe het met je gaat. Ze staat ook in voor de verzorging van het naveltje van je baby, biedt ondersteuning  bij de (borst)voeding en verzorging van de baby. Ze zorgt met name voor de opvolging van het gewicht van je baby, geeft jou en je partner een emotionele houvast, etc.

Niets is te veel! Zelfstandige vroedvrouwen zijn dag en nacht bereikbaar, 7/7. Indien je in het ziekenhuis bevalt, kan je ook bij thuiskomst gebruik maken van de diensten van de vroedvrouw. Ze kan je ondersteuning bieden tot je kindje 1 jaar is.

Wil je ook graag beroep doen op een vroedvrouw? Neem dan een kijkje op vroedvrouwen.be en vind een vroedvrouw in je buurt. Indien je vroedvrouw geconventioneerd is, kan de betaling via derde-betalingssysteem geregeld worden en kosten haar zorgen je (nagenoeg) niets.

Bron: www.vroedvrouwen.be/nl/ouders/wat_kan_de_vroedvrouw_voor_jou_betekenen

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print