Wat is het nut van lavendelolie bij een bevalling?

Je kan essentiële lavendelolie op verschillende manieren gebruiken tijdens de arbeid. De olie is populair bij vele vroedvrouwen en doulas omdat het – eens de arbeid gestart is – het geboorteproces kan versnellen, terwijl het tegelijkertijd de pijnperceptie verkleint.

Lavendelolie zorgt voor een daling van de spanning en de bloeddruk, het heeft een kalmerend effect op de aanstaande mama en evengoed op het hele team rond haar. Onder meer daardoor komt het de arbeid ten goede. Naast lavendel bestaan er ook andere essentiële oliën die het samentrekken van de baarmoeder stimuleren: Clary Sage (Salvia sclarea), jasmijn, doTERRA mengsels (Solace en Whisper). Hoe je de oliën kan gebruiken, kan je hier nalezen.

Is er een gevaar tijdens de zwangerschap?

Lavendelolie bevat kleine hoeveelheden kamfer. Dat is een stof die menstruatie kan bevorderen. Daarom bevelen sommige experten aan om het met voorzichtigheid te gebruiken in een beginnend stadium van de zwangerschap. Maar anderzijds zien andere experten geen graten in het gebruik ervan omdat de werking niet sterk genoeg is om tijdens een gezonde zwangerschap de baarmoeder te doen samentrekken. (Tiran 2000)

Vertaald uit “Labor Encouragement with Essential Oils,” Midwifery Today, Issue 107, door Ashley Musil

Referenties:

  • doTERRA. 2012. A New Standard in Essential Oil Quality. Orem, UT: doTERRA.
  • Hill, David. July 20, 2013. Personal communication.
  • Tiran, Denise. 2000. Clinical Aromatherapy for Pregnancy and Childbirth, 2ed. Edinburgh, UK: Elsevier Churchill Livingstone.
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print