“De laatste maand is je laatste dag”

“De laatste maand is je laatste dag” … een zinnetje dat heel wat zwangere vrouwen te horen krijgen eens het einde van de zwangerschap nadert. Iedereen kijkt uit naar de komst van het kindje en wordt ongeduldig. Dit terwijl de meeste mama’s in hoogzwangere toestand ‘het ook wel gehad hebben’ met het zwanger zijn … het kan niet snel genoeg gaan.

Hoe zit dat met die uitgerekende datum?

Er valt wat te zeggen over die uitgerekende datum. Er lijkt wel iets mis te gaan als je niet bevalt vlak voor, op of na die datum. Uitspraken als “men kindje is 2,5 weken te vroeg geboren” of “ik ben 10 dagen overtijd gegaan” zijn courant. En nochtans is dit heel normaal, meer nog, daar is niets mis mee!

Een à terme bevalling vindt plaats tussen de 37 weken en 42 weken zwangerschap. Slechts 1 op 20 vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. 60% van de vrouwen bevalt tussen de 39 weken en 41 weken, en 90% tussen de 38 weken en 42 weken zwangerschap. Het heeft dus weinig zin om je vast te pinnen op die datum van 40 weken, want zolang de gezondheid van de mama en die van de baby niet in het gedrang komt, heeft je kindje ruim de tijd om geboren te worden. Je kindje komt als zowel hij/zij zelf en het lichaam van de mama er klaar voor zijn.

Geduld dus … het kan nog van pas komen 😉

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print