Kan een baby vast komen te zitten bij de bevalling?

Af en toe gebeurt het eens dat een vrouw zegt dat ze tijdens de bevalling hebben moeten ingrijpen of een keizersnede hebben moeten ondergaan omdat de baby tijdens de geboorte vast kwam te zitten. Zwangere vrouwen kunnen zich hierover zorgen maken, nochtans is dat meestal niet nodig. In sommige situaties kan de baby zich inderdaad niet goed doorheen het bekken verplaatsen en komen ze vast te zitten, maar dit is eigenlijk heel zeldzaam.
Onderstaand artikel (Bron: BellyBelly) verklaart hoe het komt dat je baby komt vast te zitten en wat kan je doen om dit te vermijden:

“Je baby ligt niet in de goeie positie.”

Eigenlijk is dit niet iets om je zorgen over te maken. Want het is niet omdat je baby niet in de optimale positie ligt dat het niet kan geboren worden in andere posities. Vaak veranderen baby’s nog van positie tijdens de bevalling en vinden ze een betere positie om geboren te worden.

Belangrijk is dat de moeder de mogelijkheid krijgt om vrij te blijven bewegen  en technieken gebruikt om meer plaats te maken in het bekken zodat ze haar baby kan aanmoedigen om in een optimale positie te liggen.

Vermijd het toedienen van weeënopwekkers. Die zorgen ervoor dat de sterkte en de regelmaat van de weeën toenemen. Op die manier forceer je je baby in het bekken, en geef je hem niet de kans om zich in een goeie positie te brengen.

“De positie en houding van de barende vrouw tijdens de bevalling en de geboorte.”

Deze spelen een belangrijke rol in hoe snel en effectief de bevalling vordert. Het actief blijven tijdens de bevalling (vb. met het bekken wiegen of rondstappen, recht staan, op handen en knieën zitten) kan de ruimte in het bekken met 30% doen toenemen. Op die manier kan de baby een goeie positie vinden voor de geboorte en zich op een goede manier doorheen het bekken voort bewegen.

Jammer genoeg worden vrouwen in het ziekenhuis vaak geforceerd om in bed te liggen of een half-zittende positie aan te nemen. Dit kan je dus best vermijden.

“Het gebruik van een epidurale verdoving.”

Na een epidurale verdoving kan de vrouw niet meer vrij bewegen en kan de baby in een slechte positie terecht komen. Een vroedvrouw of doula kan helpen om vrouwen met een epidurale verdoving toch een goede positie te geven zodat de baby zich goed kan voort bewegen doorheen het bekken. Weet dat een epidurale verdoving een groter risico geeft op de toediening van weeënopwekkers, een keizersnede, of een kunstmatige verlossing.

“Je baby is te groot.”

De grootte en het gewicht van de baby kan eigenlijk niet accuraat ingeschat worden voor de geboorte van de baby. Om deze reden worden bevallingen vaak ingeleid. Nochtans kan dit ervoor zorgen dat de baby vast komt te zitten door de sterke en aanhoudende contracties waardoor het voor de baby onmogelijk wordt om zich traag doorheen het bekken te bewegen.

“Problemen met het bekken.”

Aan sommige vrouwen wordt door hun zorgverleners gezegd dat hun bekken niet goed gevormd is of niet groot genoeg is. Ondanks het feit dat sommige vrouwen inderdaad niet de ‘gewenste’ vorm hebben of dat er minder ruimte is in hun bekken, wil dit niet zeggen dat een vaginale geboorte niet mogelijk is. Het is een diagnose die vaak onterecht gesteld wordt en ook pas kan gesteld worden bij aanvang van de bevalling. Jammer genoeg leidt dit vaak tot kunstmatige ingrijpen tijdens de arbeid met alle gevolgen van dien voor het verdere verloop van de bevalling.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print