GBS: screening en standaard toediening van antibiotica

Wat is een GBS screening?

In België worden zwangere vrouwen tussen de 35ste en de 37ste week standaard gescreend naar GBS. GBS of groep-B-streptokokken is een bacterie die voorkomt in de normale vaginale flora van de vrouw, maar deze bacterie kan bij kinderen een ernstige infectie veroorzaken, doordat deze bacterie soms wordt overgedragen op de baby tijdens de bevalling. Dit kan leiden tot blindheid, doofheid, neurologisch problemen of zelfs overlijden van de baby.

Het beleid in België rond GBS

In België wordt er momenteel een beleid gevoerd vanuit angst voor een infectie en de gevolgen ervan. Hierdoor wordt er massaal (40% van de vrouwen?!) antibiotica toegediend bij de geboorte. De zwangere vrouw en haar man krijgen echter vaak een eenzijdige visie te horen.

Hoe groot is het risico van GBS?

Niet elke vrouw draagt GBS bij zich. Indien je toch drager bent van GBS, wil dat nog niet zeggen dat je kindje besmet wordt. En ook al wordt je kindje besmet, wil dat nog niet zeggen dat het uiteindelijk ziek zal worden. De kans dat een pasgeborene GBS ontwikkelt is slechts 0,2%.

Screening niet betrouwbaar

De screening van GBS is niet helemaal betrouwbaar: het is niet omdat je in week 35 drager bent, dat dit bij de bevalling nog steeds het geval is, en omgekeerd! M.a.w. een negatief resultaat geeft een vals gevoel van veiligheid en een positief resultaat creëert veel angst bij de vrouw en haar zorgverleners tijdens de geboorte. Met alle gevolgen van dien …

Wat is het risico van antibiotica?

Indien een moeder positief test op GBS, wordt er in het ziekenhuis standaard antibiotica gegeven bij de geboorte! Een medische interventie die vaak onnodig is en niet zonder risico!

Eerder onderzoek toonde aan dat 30% van de moeders die positief screenden tijdens de zwangerschap, negatief bleken te zijn tijdens de bevalling!

In het buitenland wordt niet standaard gescreend op GBS, maar enkel wanneer er sprake is van een risicofactor (vroeggeboorte, eerder kindje met GBS-infectie, koorts tijdens de bevalling, herhaaldelijke blaasinfecties tijdens de zwangerschap veroorzaakt door streptococcen, langdurig gebroken vliezen).

Screening niet verplicht

Weet dat je NIET VERPLICHT bent om je te laten screenen op GBS! INFORMEER je goed zodat je ZELF KAN BESLISSEN over de interventie en/of mogelijke behandeling!

Aan te raden lectuur

http://www.geboorte-infocentrum.be/si…/gbs-informed-consent/
https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/…/gbs-ieder…/

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print